Bij leven vanuit gevoel heb je denken nodig

 

Iedere maand wordt in het blad Paravisie een stelling gegeven om over te filosoferen. Uitgave Paravisie oktober 2011, De stelling: “Denken is nee zeggen”

Vanuit je hart en gevoel leven is een groot goed, waarbij je denken je soms in de weg kan zitten. Maar aan de andere kant hebben we het denken ook hard nodig om ons te behoeden voor naief enthousiasme, maar ook om het gevoel te kunnen vertalen. De kunst is dat het denken je intuïtie kan volgen.

Echt luisteren naar je gevoel of intuïtie kan even tijd in beslag nemen. Je dient er voor te gaan zitten, overdenken. Want wat is denken? Denken is afwegen, het is als een weegschall, de balans, het onderzoeken wat ons gevoel ons vertelt over wat goed voor ons is. Dat denken een definitieve Nee inhoud, dat denk ik niet. Dat is alleen het geval als je vanuit je intuitie weet dat het antwoord een “Nee”zal zijn en je het niet rechtstreeks durft te zeggen. Wel denk ik dat uitstel afstel is.

Uiteraard is denken vanuit twijfel, waarbij het denken en gevoel in strijd zijn met elkaar iets anders. We zeggen “bij twijfel niet doen. Maar of deze twijfel door het verstand of door het gevoel wordt bepaald? Zolang je leeft vanuit je gevoel, waarbij je het denken nodig hebt, is het denken geen “nee”zeggen.

Commentaar geven is niet mogelijk.