Vergeving is de sleutel tot bevrijding

Iedere maand wordt in het blad Paravisie een stelling gegeven om over te filosoferen.  Uitgave Paravisie mei 2011.

De Stelling: Vergeving is de sleutel tot bevrijding

We maken allemaal situaties mee, in relatie tot andere mensen, die we als minder plezierig ervaren. Het is daarbij altijd goed jezelf af te vragen waarom dergelijke situaties geschieden, welke rol jij zelf speelt en wat eraan te leren valt. We willen ons gelijk halen, of onszelf wreken, maken van een mug een olifant. Heel menselijk.

Verwacht niet dat een ander de situatie veranderd of als mens veranderd, verander zelf door er anders naar te kijken. Het is denk ik goed om ons in de ander te verplaatsen. Waarom handelt de ander zo? Waarom ben ik zo gekwetst? Begrip is de aanzet tot acceptatie en acceptatie is de aanzet tot vergeving. Niet alleen voor de ander, maar juist voor jezelf.

Als je van jezelf houd met alles erop en eraan en je werkelijk jezelf kent, dan kan een ander je niet kwetsen. Juist jezelf kwetsbaar opstellen laat zien hoe sterk je bent, het is je charme van imperfectie. En dat is juist jouw perfectie.

Op deze wijze ook naar de ander kijken maakt dat je de ander volledig accepteert zoals deze is, en de ander ook niet  veranderen. Dan kun je leven als vrij mens en is vergeving een groot goed.

Marisa

Commentaar geven is niet mogelijk.